توانبخشی تاک 22362791-22362786

کاردرمانی گفتاردرمانی

تاخیر گفتار در کودکان: کودکان 2 یا 3 ساله ای که تاخیر دارند.

گفتاردرمانی لکنت زبان

تاخیر گفتار در کودکان را امکان دارد با توجه و دقت به کودک و مقایسه آن با دیگر کودکان دوستان و آشنایان خود، شما را نیز نگران کرده باشد؛ کودک ۲ ساله ای که در مهمانی مشغول به صحبت کردن می کند و گاهی آنقدر شیرین شعر می خواند یا داستانی را تعریف می کند که شما را نسبت به رشد گفتار کودک دلبندتان نگران می کند؛ پس پیشنهاد می شود این مقاله را تا انتها بخوانید.

تاخیر گفتار در کودکان مانند دیگر مقیاسهای رشدی بر اساس شاخص و استاندارد های از پیش تعریف شده ی رشد طبیعی گفتار تعریف می گردد. چنانچه شما با مراجعه به مقیاس رشدی برای وزن یا قد کودکتان در منحنی می توانید تقریبی از وضعیت کودک داشته باشید.

پس ابتدا مراحل رشد گفتار کودکان را بایست بدانید. در ابتدای امر، گفتار کودک با صداهایی مانند غرغر کردن، گریه، غان وغون و بغبغو کردن شروع می شود که در حدود ۴ تا ۶ ماهگی نوزاد است. پس از آن نوزاد می تواند بین آواها و الگوهای مختلف تمیز بگذارد؛ یعنی تفاوت صداهای معنی دار در زبان مادری خود را متوجه شود: تفاوت در صدا، بیان و نحوه بیان صدای “آ” و تفاوت آن در تولید با دیگر واکه های فارسی.

در ۲ تا ۳ ماهگی این صداها شبیه واکه ها مانند آ یا او می باشد و رفته رفته در حدود ۴ تا ۶ ماهگی صداها حلقی و پس از آن صداهای دولبی مانند بابا و پس از آن صداهای زبانی مانند دادا شروع می گردد که در اکثر آنها الگوی دوهجایی کردن مانند بابا ماما دادا جوجو توتو استفاده می شود.

در حدود یکسالگی باید انتظار اولین کلمات را از کودک داشت؛ کلماتی ساده مانند اطرافیان و اسباب بازی هایش که این گنجینه لغات در حدود ۱۸دماهگی به حداقل ۱۰ کلمه و گاها تا ۵۰ کلمه خواهد رسید. پس از آن و با افزایش کلمات درکی کودک که شامل شناسایی افراد، اعضای بدن و اسباب بازی هایش می باشد تا حدودی توانایی بیان خواسته ها و بیان شبه جمله ها را خواهد داشت و قادر به تکرار بعضی از شنیده هایش خواهد بود.

در حدود دو سالگی کلمات بیانی به حدود ۲۰۰ کلمه می رسد و جملات ابتدایی و قابل فهم دو کلمه ای تشکیل می شود و در حدود ۲.۵ تا ۳ سالگی الگوها رفته رفته کامل و همراه با کلمات عملکردی مانند حروف اضافه و کلمات ربط در گفتار بروز پیدا می کند.

نکته ی بسیار مهمی که در این سالها و پس از شیوع کرونا اتفاق افتاد، کاهش تعاملات اجتماعی و دوستانه در این سالها در خانواده ها می باشد که اثرات آن را ما به عنوان گفتاردرمان در این روزها بسیار مشاهده می کنیم. لذا غیر از مراجعه به گفتاردرمانی و توانبخشی پیشنهاد می شود تعاملات و رفت و آمد های موثر اجتماعی در بین خانواده ها بیشتر باشد.

به خصوص خانواده هایی که دارای کودک زیر یک سال هستند و کودک در حال طی مسیر رشدی گفتاری و زبانی خود می باشد؛ حضور اقوام و آشنایان، شنیدن فرکانس های تولیدی مختلف، ادراک حالات چهره ای مختلف در افراد، بازشناسی کلمات در آهنگ ها و لهجه های گوناگون، شناسایی رفتار و زبان بدن و همه موارد دیگری که در گذشته به رشد زبانی و گفتاری کودک کمک می کرد این روزها کمتر شده است.

تاخیر گفتار در کودکان

اگر شما نیز از دسته مهاجرین به پایتخت هستید احتمالا این نیز برای شما و کودک دلبندتان یک چالش خواهد بود و احتمال تاخیر گفتار در کودکان دو زبانه همچنین بیشتر می شود.

شما نیز با مطالعه سطحی همین متن تقریبی از رشد گفتار کودک خود خواهید داشت و پس از آن تماس با متخصصین گفتاردرمانی تاک راهگشا خواهد بود. مشاوره تلفنی رایگان و با حضور دکتر متخصص خواهد بود.

مرضیه سررشته داری

دکتر علیرضا ساعی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *