توانبخشی تاک 22362791-22362786

کاردرمانی گفتاردرمانی

سلامت روان در فلج مغزی

سلامت روان در فلج مغزی

سلامت روان در فلج مغزی: فلج مغزی (CP) یک بیماری مادام العمر است که بر عملکرد حرکتی، ارتباطات و فعالیت های روزمره زندگی تأثیر می گذارد. در حالی که جنبه های فیزیکی فلج مغزی به طور گسترده ای شناخته شده است، تاثیر آن بر سلامت روان می تواند مورد توجه قرار نگیرد.
افراد مبتلا به فلج مغزی در معرض خطر ابتلا به بیماری های روانی، مانند اضطراب، افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) هستند. عواملی که می‌توانند به مسائل سلامت روان در افراد مبتلا به فلج مغزی کمک کنند عبارتند از عوامل بیولوژیکی و محیطی و همچنین پیشرفت اختلالات اسکلتی عضلانی و تغییرات در رشد روانی و اجتماعی.

مسائل بهداشت روانی درمان نشده می تواند بر مشارکت در فعالیت های اجتماعی و عملکرد تحصیلی یا کاری تأثیر بگذارد. بنابراین غربالگری برای شرایط سلامت روان در فلج مغزی باید بخشی جدایی ناپذیر از ارزیابی کودکان فلج مغزی باشد. یک رویکرد چند رشته ای به درمان های مبتنی بر شواهد و برنامه های توانبخشی با چشم انداز طول عمر برای مسائل سلامت روان در افراد مبتلا به فلج مغزی ضروری است.
این مقاله تأثیر مسائل مربوط به سلامت روان در فلج مغزی را مورد بحث قرار می‌دهد و مداخلات مبتنی بر شواهد را برای کمک به رسیدگی به این مسائل معرفی می‌کند .

■ فلج مغزی
هیچ تعریف پذیرفته شده جهانی برای فلج مغزی وجود ندارد و هیچ روش واحدی برای طبقه بندی اختلالات مرتبط با فلج مغزی وجود ندارد. تعریف زیر در سال 2005 پذیرفته شد. این یک نسخه اصلاح شده از تعریف باکس از سال 1964 است:

فلج مغزی گروهی از اختلالات دائمی در رشد حرکت و وضعیت بدن را توصیف می کند که باعث محدودیت فعالیت می شود که به اختلالات غیر پیشرونده ای نسبت داده می شود که در مغز جنین یا نوزاد در حال رشد رخ داده است. اختلالات حرکتی CP اغلب با اختلالاتی همراه است. احساس، ادراک، شناخت، ارتباط، رفتار، با صرع و مشکلات ثانویه اسکلتی عضلانی.

■ سلامت روان
سلامت روان عبارت است از «وضعیت رفاهی که در آن فرد به توانایی‌های خود پی می‌برد، می‌تواند با استرس‌های عادی زندگی کنار بیاید، می‌تواند کار مولد و ثمربخش داشته باشد و می‌تواند به جامعه خود کمک کند».

سلامت روان حالت پویای تعادل درونی است که افراد را قادر می‌سازد تا از توانایی‌های خود در هماهنگی با ارزش‌های جهانی جامعه استفاده کنند. و توانایی کنار آمدن با رویدادهای نامطلوب زندگی و عملکرد در نقش های اجتماعی و رابطه هماهنگ بین بدن و ذهن، مؤلفه های مهم سلامت روان را نشان می دهد که به درجات مختلف به وضعیت تعادل درونی کمک می کند.

■ اختلالات سلامت روان
“اختلال روانی یک اختلال بالینی قابل توجه در شناخت، تنظیم هیجانی یا رفتار فرد است. معمولاً با پریشانی یا اختلال در زمینه های مهم عملکرد همراه است.”

سلامت روان در فلج مغزی

نمونه هایی از اختلالات سلامت روان در دوران کودکی و نوجوانی عبارتند از:

کمبود توجه
بیش فعالی
اضطراب
افسردگی
اختلال طیف اوتیسم (ASD)
اختلال کم توجهی و بیش فعالی (ADHD)
اختلال نافرمانی مقابله ای / اختلال سلوک (ODD/CD)

اختلال مصرف مواد
اختلال یادگیری
اختلالات رشدی
اختلال تیک
اسکیزوفرنی زودرس
اختلال دوقطبی
اختلال وسواس اجباری (OCD)

■ همه گیرشناسی:
اختلالات طیف اوتیسم در کودکان مبتلا به فلج مغزی 2.5 برابر بیشتر از گروه کنترل است.
اختلالات اضطرابی یا عاطفی در کودکان مبتلا به فلج مغزی 2.7 برابر بیشتر است. دختران دو برابر بیشتر در معرض اضطراب هستند.
کودکان مبتلا به مغز دو برابر بیشتر در معرض ADHD هستند.

افزایش پنج برابری اختلالات روانپزشکی در کودکان فلج مغزی وجود دارد.
افزایش قابل توجهی در اختلالات عاطفی در کودکان مبتلا به فلج مغزی هفت تا یازده ساله وجود دارد.
ناتوانی طولانی مدت در نوجوانان ارتباط زیادی با علائم افسردگی و اضطراب دارد.
نوجوانان دارای ناتوانی در مقایسه با نوجوانان بدون معلولیت نمرات پایین تری برای ارزش خود، رضایت از ظاهر، شایستگی تحصیلی و پذیرش اجتماعی دارند.
شیوع مشکلات سلامت روان در دوران کودکی و بزرگسالی همچنان بالاست
همپوشانی قابل توجهی از علائم سلامت روان و اختلالات روانپزشکی در کودکان مبتلا به فلج مغزی وجود دارد.

عواملی که منجر به مشکلات سلامت روان در فلج مغزی می شود:

■ محدودیت های فیزیکی
پریشانی عاطفی، اضطراب و افسردگی در کودکان و نوجوانان مبتلا به فلج مغزی می تواند در نتیجه محدودیت های فیزیکی ایجاد شود. محدودیت های فیزیکی می تواند فعالیت بدنی را محدود کند، که خطر افسردگی را افزایش می دهد. ناتوانی جسمی نیز با مشکلات سلامت روان تحت بالینی، مانند علائم افسردگی و اضطراب مرتبط است.

عواملی که می توانند مشارکت در فعالیت بدنی را در کودکان مبتلا به فلج مغزی محدود یا بر آن تأثیر منفی بگذارند عبارتند از:

۱. اختلال عملکرد عصبی عضلانی، ضعف عضلانی و افزایش نیاز به اکسیژن در طول فعالیت های بدنی
۲. بستری شدن و جراحی های مکرر
۳. علاوه بر این، کودکان مبتلا به فلج مغزی می توانند با پیشرفت به سمت بزرگسالی، کاهش قابل توجهی در تحرک را تجربه کنند.

■ درد
دردی که در کودکان فلج مغزی تجربه می‌شود می‌تواند باعث افزایش اضطراب و اختلالات افسردگی شود:

درد اسکلتی عضلانی با مشکلات سلامت روانی که توسط فرد گزارش می شود و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت پایین تر (HRQL) مرتبط است – بنابراین ارزیابی HRQL باید بخشی جدایی ناپذیر از یک بازدید بالینی باشد زیرا ممکن است درد و مشکلات سلامت روان در فلج مغزی را نشان دهد.

درد مزمن ناشی از اسپاستیسیته عضلانی، انقباض مفاصل و سایر مسائل مرتبط می تواند به طور قابل توجهی بر سلامت روان کودک تأثیر بگذارد و منجر به اضطراب، افسردگی و اختلالات خواب شود.

درد بر فعالیت بدنی و خواب در جمعیت کودکان تأثیر منفی می گذارد.
کیفیت پایین زندگی، رفتار و مشکلات عاطفی و سایر اختلالات سلامت روان در کودکان فلج مغزی با درد همراه است.

مدیریت درد به عنوان یک اولویت بالینی پیشنهاد شده است زیرا ممکن است “تاثیر قابل توجهی بر پروفایل سلامت جسمی و روانی” کودکان فلج مغزی داشته باشد. مدیریت درد ممکن است شامل درمان دارویی، کاردرمانی، مداخلات روانشناختی، ماساژ، گرما درمانی، آب درمانی، آموزش، آرامش/تنفس ، و ورزش باشد.

■ ارتباط
مشکلات ارتباطی را می توان به عنوان “نداشتن تکلم، مشکل در تلفظ یا گفتار کند” تعریف کرد:

حدود 55 درصد از کودکان مبتلا به فلج مغزی در مکالمه تک به تک مشکل دارند. این مشکلات می تواند شامل موارد زیر باشد:

دیزآرتری: “نتایج ناهنجاری در سرعت، قدرت، دقت، برد، لحن یا مدت زمان مورد نیاز برای کنترل گفتار”. افراد با کاهش درک گفتار (در 21٪ تا 36٪ از کودکان مبتلا به فلج مغزی رخ می دهد).
ناتوانی در صحبت کردن (در 19٪ تا 32٪ از کودکان فلج مغزی رخ می دهد).
مشکل در بیان احساسات و نیازها به دلیل چالش های ارتباطی می تواند منجر به ناامیدی و ناراحتی عاطفی برای کودکان فلج مغزی شود.

مشکلات ارتباطی می تواند مشارکت و لذت در فعالیت های اجتماعی و تفریحی را برای افراد مبتلا به فلج مغزی محدود کند، که می تواند عمیقاً بر کیفیت زندگی و خودپنداره تأثیر بگذارد.
مشکلات گفتاری ممکن است کودکان فلج مغزی را از بیان شفاهی مشکلاتی که تجربه می کنند باز دارد. علاوه بر این، حدود 50 درصد از کودکان مبتلا به فلج مغزی دارای ناتوانی یادگیری هستند و این ممکن است مسائل مربوط به سلامت روان در فلج مغزی تحت الشعاع قرار دهد یا پنهان کند.

■ مشارکت
مشارکت را به عنوان «درگیری در موقعیت‌های زندگی» تعریف می‌کند. این یک مسئله مهم سلامتی است. “موقعیت های زندگی” کلیدی شامل زندگی مدرسه، خانواده و فعالیت های گروهی و مشارکت در کار و اوقات فراغت است.

مشارکت و سلامت روان در کودکان و نوجوانان مبتلا به فلج مغزی مرتبط است. مثال های زیر این پیوند را نشان می دهد:

کودکان مبتلا به فلج مغزی 8 تا 12 ساله کمتر از کودکان در “جمعیت های عمومی” در فعالیت های روزمره شرکت می کنند.
کودکان مبتلا به فلج مغزی مشارکت اجتماعی و روابط پایینی دارند که ممکن است به سلامت روانی ضعیف کمک کند.
نوجوانان مبتلا به فلج مغزی کمتر در یک ورزش سازمان یافته شرکت می کنند.
عوامل اجتماعی، مانند مشکل در دوستی و قربانی شدن توسط قلدرها، با بروز بیشتر اختلالات سلامت روان در فلج مغزی مرتبط است.

■ رشد جنسی
طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی، جنسیت «جنبه مرکزی انسان بودن» است و سلامت جنسی «حالتی از رفاه جسمی، عاطفی، روانی و اجتماعی در رابطه با تمایلات جنسی است. این فقط نبود بیماری، اختلال عملکرد یا ناتوانی نیست.» قرار ملاقات و رابطه جنسی بخشی از روابط اجتماعی و همسالان است. هرگونه تأخیر در رفتارهای دوستیابی و مشکلات جسمی و عاطفی در رابطه جنسی بر روابط همسالان و اجتماعی نوجوانان مبتلا به فلج مغزی تأثیر منفی می گذارد.

□ علائم و نشانه های مشکلات سلامت روان در فلج مغزی

علائم شایع مشکلات سلامت روان در کودکان و نوجوانان مبتلا به فلج مغزی شامل تغییر در رفتار، مانند افزایش تحریک پذیری، کناره گیری از تعاملات اجتماعی، نگرانی یا ترس بیش از حد، مشکل در تمرکز، تغییر در الگوهای غذا خوردن یا خواب، از دست دادن علاقه به فعالیت هایی است که قبلاً انجام داده می شد و باعث لذت بردن می شد و پسرفت در مهارت های ارتباطی.

علائمی که باید در هنگام مشکوک شدن به افسردگی، اضطراب و ترس در کودکان فلج مغزی رعایت شود به شرح زیر است:

○ افسردگی:
غم و اندوه مداوم
عدم علاقه به فعالیت
تغییر در اشتها و وزن
احساس ناامیدی

○ اضطراب:
نگرانی بیش از حد
بی قراری
تنش عضلانی
اجتناب از موقعیت هایی که باعث ایجاد اضطراب می شود

○ ترس:
وحشت زدگی
پسرفت در نقاط عطف رشد

□ مشکلات سلامت روان در والدین کودکان فلج مغزی
والدین و مراقبان خود ممکن است مشکلات سلامت روانی را تجربه کنند، زیرا با چالش‌های بزرگ کردن کودک مبتلا به فلج مغزی روبرو می‌شوند. افسردگی و اضطراب در والدین کودکان مبتلا به فلج مغزی در مقایسه با والدین کودکانی که فلج مغزی یا سایر بیماری ها ندارند، بیشتر رخ می دهد.

عوامل خطر برای مشکلات سلامت روان در والدین کودکان فلج مغزی عبارتند از:

● سطح استقلال در عملکرد حرکتی کودک – شدت اختلالات عملکرد حرکتی ارتباط مثبتی با سلامت روان والدین دارد.
● استراتژی های مقابله ای ضعیف والدین
● عزت نفس پایین والدین
● بار مراقبتی بالا
● حمایت اجتماعی پایین والدین
● نارضایتی والدین از افشا شدن تشخیص
● عوامل بالینی، اجتماعی و اجتماعی در دوره کودکی اولیه تا میانی

چالش های والد بودن کودک فلج مغزی دارای ابعاد اجتماعی و روانی-عاطفی است که شامل چالش‌های مراقبت روزانه (داشتن وظایف اضافی والدین مانند کمک به فعالیت‌های زندگی روزمره و تحرک، مدیریت خانواده، و درک عملکرد کودکان)، چالش‌های درونی (غم و اندوه مربوط به تشخیص و تعدیل انتظارات والدین، سلامت روان هستند. مسائل، و دستاوردها) و چالش های اجتماعی (بررسی دقیق به عنوان والدین یک کودک دارای معلولیت، عدم استقلال و ناتوانی در تحقق اهداف حرفه ای) است.
شناخت این چالش ها و ارائه منابع و حمایت می تواند سلامت روان در فلج مغزی و در خانواده آنها را بهبود بخشد.

□ ارزیابی
مشکلات سلامت روان در کودکان مبتلا به فلج مغزی باید در اسرع وقت شناسایی و درمان شود. مراقبت معمول از کودک فلج مغزی باید به طور مساوی بر ارزیابی اختلال حرکتی و سلامت روان متمرکز باشد. هیچ ابزار مؤثری برای شناسایی وجود مشکلات سلامت روان در کودکان یا جوانان مبتلا به فلج مغزی وجود ندارد، اما ابزارهای زیر در مطالعات مختلف شناسایی شده‌اند:

پرسشنامه سلامت کودک (CHQ)
پرسشنامه نقاط قوت و دشواری (SDQ): یک پرسشنامه غربالگری مختصر برای مشکلات سلامت روان. ابزار 25 موردی است که شامل نسخه هایی برای گزارش خود، گزارش والدین و گزارش معلم است. با این حال، مشخص شده است که SDQ کمتر از 50٪ از افراد مبتلا به فوبیای خاص، اضطراب جدایی و اختلالات خوردن را شناسایی کرده است.

■ رویکرد درمان چند رشته ای
اختلالات سلامت روان در کودکان و نوجوانان مبتلا به فلج مغزی را نمی توان دست کم گرفت و باید آنها را شناسایی کرد، زیرا می توانند مانع ادغام کودک در جامعه شوند. یک تیم چند رشته ای متشکل از کارشناسان باید رویکردی جامع را برای ارزیابی و مراقبت از این افراد اتخاذ کنند:

جامع ترین رویکرد را می توان در مدرسه کودک به دلیل محیط طبیعی و فراگیر آن ارائه کرد: “محل ملاقات آشنا برای اکثر کودکان است که یک سایت در دسترس تر و راحت تر برای دانش آموزان برای دریافت خدمات بهداشت روانی نسبت به سلامت روان بیمارستان یا جامعه فراهم می کند. تنظیمات.”
تیم تخصصی رسیدگی به مشکلات سلامت روان در کودکان فلج مغزی باید شامل مشاوران و روانشناسان مدرسه باشد که توسط آسیب شناس/ درمانگر گفتار زبان، کارشناس آموزشی و کاردرمانگر پشتیبانی می شود.

راهبردهای پیشگیرانه ای که به پیامدهای سلامت روانی و جسمی در دوران انتقال کودک به بزرگسالی می پردازند، می توانند به کاهش تأثیر عوامل اجتماعی و روانی بر سلامت و رفاه در دوران رشد کمک کنند.

لطفا به توصیه های زیر برای سلامت روان در فلج مغزی توجه کنید:

  • از زبان ساده متناسب با سطح درک فرد استفاده کنید.
  • از نشانه‌های غیرکلامی مانند ژست‌ها، حالات چهره و وسایل ارتباطی تقویت‌کننده برای تقویت ارتباط و کمک به کودکان در بیان افکار و احساسات خود استفاده کنید.
  • از گوش دادن فعال استفاده کنید تا اطمینان حاصل کنید که کودک احساس می کند شنیده شده و درک می شود – برای کمک به تقویت حس اعتماد و ارتباط با دقت گوش دهید و با همدلی پاسخ دهید.
  • استراتژی‌های مدیریت درد را در برنامه‌های درمانی بگنجانید – اینها می‌توانند به طور قابل‌توجهی رفاه ذهنی کودکان فلج مغزی را بهبود بخشند، که منجر به کاهش اضطراب، بهبود الگوهای خواب و افزایش کیفیت کلی زندگی می‌شود.
  • ارائه حمایت عاطفی برای افراد مبتلا به فلج مغزی و خانواده های آنها: سلامت روان در فلج مغزی

یکی از مهم‌ترین ابعادی که می تواند به سلامت روان کودک کمک کند داشتن رابطه دوستانه و صحیح با تیم توانبخشی شامل کاردرمانگر و گفتاردرمانگر است چرا که دوره درمان توانبخشی در اکثر اوقات طولانی است. لازم است کارورمانگر بعنوان هدایت کننده اصلی توانبخشی کودک بر روابط افراد تیم درمان با کودک نظارت داشته باشد تا روابط به گونه ای پیش برود که تسهیل کنند ورود کودک به اجتماع باشد (سلامت روان در فلج مغزی).

داشتن علم و تجربه مناسب به درمانگران کمک می کنند که هدف اصلی توانبخشی که ایجاد استقلال در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی است را فراموش نکنند و با چیدن استراتژی های درمانی مناسب درمان را در سمت صحیح پیش ببرند.

درمانگران مرکز توانبخشی تاک با داشتن علم مورد نیاز در حیطه توانبخشی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و نیز علوم اعصاب و تجربه سال های طولانی تلاش دارند که در بهترین شکل ممکن از دوره نوزادی تا بلوغ و بعد آن زمینه مناسب استقلال فرد را فراهم کنند. مرکز کاردرمانی و گفتاردرمانی تاک سال هاست که در منطقه سعادت آباد شناخته شده است.
این مرکز تلاش دارد تا با نگاهی کل نگر به همه ابعاد زندگی کودک دچار فلج مغزی و نیز خانواده او به بهترین شکل ممکن درمان توانبخشی را ارائه کند.

گرد آورنده:
دکتر سید روح اله افتخاری
کارشناس ارشد کاردرمانی
دکتری علوم اعصاب شناختی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *