توانبخشی تاک 22362791-22362786

کاردرمانی گفتاردرمانی

تاخیر حرکتی: کدام کودکان به کاردرمانی نیاز دارند؟ (بررسی 3 مولفه)

اوتیسم

تاخیر حرکتی: فرزند شما چه چالش هایی را تجربه میکند؟ آیا فرزند شما در فعالیتهای روزمره در خانه، مدرسه یا در اجتماع مشکل دارد؟ در چند مقاله به بررسی مشکلاتی میپردازیم که اگر کودک شما در آن ها اختلال دارد، متخصص کاردرمانی میتواند به شما و فرزند شما کمک کند:


تاخیر در رشد و تکامل کودک
تاخیر تکاملی به این معنی است که کودک در رشد مهارت هایی که در یک سن مشخص یا در یک دوره زمانی خاص باید به دست آورد عقب مانده است و معمولا کودک در ترکیبی از مهارت ها و تواناییها این تاخیر و عقب ماندگی را نشان میدهد و نه در یک مرحله یا یک مهارت خاص، به عنوان مثال تاخیر در نشستن، سینه خیز رفتن، راه رفتن، عدم یادگیری متناسب و یا عدم توسعه مهارت های بازی و اجتماعی مطابق با سن اش.


در این حالت متخصص کاردرمانی با ارزیابی دقیق کودک و تاخیر حرکتی او و با توجه به علت بروز مشکل و علائم بالینی برنامه ای جامع متناسب با توانایی های کودک طراحی کرده و آموزش های لازم جهت تمرینات کاردرمانی در منزل را به خانواده ارائه میکند و در صورت لزوم در فواصل منظم جلسات کاردرمانی در کلینیک تنظیم میشود تا کودک زیر نظر متخصص توانبخشی مراحل رشد و تکامل حرکتی را طی کند تا به مهارت های متناسب با سن اش دست یابد.


اختلال در مهارت های حرکتی درشت
مهارت های حرکتی درشت به ما کمک میکند تا دست ها، پاها و سایر اعضای بدن خود را به شکل صحیح حرکت داده و هماهنگ کنیم. این مهارت ها عضلات بزرگ بدن را درگیر میکنند که به ما کمک میکند حرکت اندام ها و راستای بدن خود را کنترل کنیم، کودکی که در حرکت، قدرت و یا تعادل عقب است ممکن است دست و پا چلفتی یا ناهماهنگ به نظر برسد، آن ها همچنین ممکن است با این موارد مشکل داشته باشند:


– بالا و پایین رفتن از پله ها به شکل صحیح
– هماهنگ کردن دو طرف بدن
– درک مفهوم راست و چپ
– ضعف مهارت های تعادلی و حفاظتی
– ناتوانی در مهارت های بازی با توپ
– اختلال تون و قوام عضلات متناسب با سن
– ضعف در فعالیت هایی که نیاز به عبور دست یا پا از خط وسط بدن دارد و یا بازی و فعالیت در ارتفاع
اختلال و ضعف در هر یک از این فعالیت ها ایجاب میکند به متخصص کاردرمانی مراجعه کنید تا با ارزیابی دقیق و ارائه برنامه توانبخشی متناسب با شرایط و تواناییهای کودک، به وی کمک کند در مسیر درست رشد و پیشرفت قرار گیرد.

تاخیر حرکتی


اختلال در مهارت های حرکتی ظریف
مهارت های حرکتی ظریف، حرکات کوچکی هستند که با انگشتان دست، انگشتان پا، مچ دست، لب ها و زبان انجام می شوند، مانند گرفتن یک شی کوچک یا برداشتن یک قاشق. اگر کودک شما در انجام مهارت های حرکتی ظریف چالش داشته باشد ممکن است در یکسری از فعالیت های زیر دچار مشکل باشد:
– بازی با اسباب بازی ها و پازل ها
– مداد در دست گرفتن
– استفاده از قیچی، بستن زیپ، دکمه یا بند کفش
– ضعف در مهارت های ترسیمی، رنگ آمیزی، کشیدن اشکال و دست خط ضعیف


که در اینصورت شاهدیم، کودک از شرکت در فعالیت هایی که نیازمند مهارت های حرکتی ظریف است اجتناب میکند و به تدریج این ضعف و کناره گیری از انجام فعالیتها می تواند بر اعتماد به نفس و روحیه کودک تاثیر منفی بگذارد.
نکته مثبت و امید بخش این است که با مراجعه به موقع به متخصص کاردرمانی و انجام تمرینات منظم کاردرمانی در منزل و کلینیک میتوان شاهد بهبود کامل تاخیر در مهارت های حرکتی ظریف بود.


متخصصین کاردرمانی و گفتاردرمانی تاک با پشتوانه سالها کار بالینی و با تکیه بر دانش روز میتوانند بهترین راهنمای شما در مسیر ارزیابی، تشخیص و درمان کودکان دچار تاخیر حرکتی و ذهنی و تکاملی باشند.
در مقالات بعد به چالش ها و اختلالات دیگری اشاره خواهد شد که در صورت مشاهده آن ها در مسیر رشد و پیشرفت فرزندتان باید به متخصص کاردرمانی و گفتاردرمانی مراجعه کنید تا با ارزیابی دقیق و ارائه مشاوره صحیح، فرصت طلایی پیشرفت و درمان مشکلات کودکتان از دست نرود.


سید محسن احکامی
کارشناس ارشد کاردرمانی

تاخیر زبانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *