کاردرمانی در درمان کف پای صاف

کاردرمانی در درمان کف پای صاف (Flat Foot)
کف پای صاف یا flat foot چیست؟
اکثر افراد هنگام ایستادن انحنایی زیر قوس پا دارند و قسمت داخلی پا کمی از زمین بلند شده است. افرادی که کف پای صاف یا قوس افتاده دارند این قوس و انحنا را ندارند یا کم است. پای افراد مبتلا به صافی کف پا ممکن است هنگام ایستادن یا راه رفتن روی ضلع داخلی بچرخد، که به آن پروناسیون گفته میشود. ممکن است پا به سمت بیرون باشد.
به طور معمول، تاندونهای پا با ایجاد کشش مناسب و به اندازه باعث میشوند پاها قوس خود را در هنگام ایستادن حفظ کنند و وزن بدن به شکل صحیح توزیع شود، اما برای کسانی که کف پای صاف دارند، تاندونها به درستی عمل نکرده و در نتیجه قوس کف پای کمی ایجاد میشود و وزن بدن به داخل پا منتقل می شود.
در فردی که دارای قوس های افتاده است، ممکن است یک پا یا هر دو پا روی زمین صاف باشد و کفش ها به خصوص در یک طرف به طور ناموزون سائیده شوند و یا سریعتر از حد معمول فرسوده شوند.
علل صافی کف پا و افتادگی قوس کف پا چیست؟
علل صافی کف پا عبارتند از (کاردرمانی در درمان کف پای صاف):
۱. تمایل ارثی به صافی کف پا
۲. مشکلات رشد استخوان پا قبل از تولد
۳. سست شدن بافت همبند در اثر شرایطی مانند سندرم بیش حرکتی مفصل
۴.شرایط عصبی یا عضلانی مانند فلج مغزی
۵. تخریب یا آسیب به بافت همبند ناشی از افزایش سن، استفاده و فشار بیش از حد به پاها، جراحات، چاقی، آرتریت روماتوئید یا پوشیدن کفش هایی که به خوبی از پا پشتیبانی نمی کنند.
سایر عواملی که می تواند خطر شما را افزایش دهد
عبارتند از (کاردرمانی در درمان کف پای صاف):
. چاقی
۰ دیابت
۰ سالخوردگی
۰ بارداری
علائم و نشانه های صافی کف پا و افتادگی قوس کف پا چیست؟
صافی کف پا ممکن است برای برخی افراد مشکلی ایجاد نکند، اما علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
۱. درد پا و مچ پا، درد ساق پا، زانو، لگن یا کمر درد
۲. چرخش پا به سمت داخل (پرونیشن بیش از حد) که منجر به آسیب دیدگی پا و خرابی کفش ها زودتر از حد انتظار می شود.
۳. ضعف، بی حسی یا سفت شدن پا.

کاردرمانی در درمان کف پای صاف
تشخیص صافی کف پا و قوس افتادگی چیست؟
پزشک یا متخصص کاردرمانی بر اساس علائم، سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی، صافی کف پا را تشخیص میدهد. ممکن است برای تایید تشخیص و بررسی درمان های احتمالی به یک متخصص پا یا جراح ارتوپد ارجاع داده شود. ممکن است آزمایشات بیشتری انجام شود، از جمله:
۱. بررسی کف کفش برای سایش
۲. ارزیابی در حالت ایستاده، حین راه رفتن و ایستادن روی نوک انگشتان پا انجام می شود
۳. اشعه ایکس یا اسکن MRI از پا.
عوارض صافی کف پا یا افتادگی قوس کف پا عبارتند از:
۱.التهاب تاندون آشیل
۲. آرتریت در مچ پا
۳. آرتریت در پا
۴. پینه پا
۵.انگشت چکشی
۶. التهاب فاشیای کف پا، که در آن درد و التهاب در رباط های کف پا رخ می دهد
۷. تاندونیت خلفی تیبیا
جراحی صافی کف پا و قوس های افتاده:
اگر درمان های پایه و توانبخشی به مشکلات ناشی از صافی کف پا کمک نکند، ممکن است جراحی توصیه شود. این به علل و شرایط فردی بستگی دارد. عمل ها یا روش ها ممکن است شامل جداسازی یا صاف کردن ناهنجاری های استخوانی باشد. ترمیم یا بلند کردن بافت همبند نیز ممکن است در نظر گرفته شود.
جلوگیری از صافی کف پا:
همیشه نمی توان از صافی کف پای جلوگیری کرد، اما سبک زندگی سالم و انتخاب کفش های حمایتی با کیفیت می تواند به جلوگیری از ایجاد برخی مشکلات کمک کند.
کاردرمانی چگونه می تواند کمک کند؟
کاردرمانی به موارد زیر کمک می کند:
۱. بازیابی حرکت
۲. تحرک پا
۳.تقویت عضلات اطراف مچ و ساق پا
۴.بازیابی کنترل پا و مچ پا
۵. تسکین اولیه درد با استفاده از کیسه یخ پیچیده شده در یک حوله مرطوب و قرار دادن روی پا یا ناحیه درد به مدت 10-15 دقیقه که می تواند به کاهش درد کمک کند. برخی از بیماران گرمای مرطوب را برای تسکین درد ترجیح می دهند.
۶.تجویز کفش طبی یا کفی طبی مناسب
تکنیک های کاردرمانی برای صافی کف پا چیست (کاردرمانی در درمان کف پای صاف)؟
۱. روش ها:
گرما و سرما درمانی برای افزایش آرامش و کاهش درد استفاده می شود. استفاده از یخ بعد از ورزش و بعد از هر فعالیتی که باعث ناراحتی می شود مهم است. برای تسکین درد نیز می توان از تحریک الکتریکی اولترا سوند و پالس استفاده کرد. تحریک الکتریکی به بهبود گردش خون کمک می کند، بنابراین روند بهبودی را بهبود می بخشد و هر گونه تورم یا ناراحتی را کاهش می دهد.
۲. تمرین درمانی:
تمرینات باعث کاهش ناراحتی پا و بازیابی عملکرد می شود. احساس ناراحتی، درد یا کشش هنگام انجام تمرینات طبیعی است.
_ تمرینات پنجه پا: انگشتان پا را کاملاً خم کرده و در این حالت نگه دارید و سپس دوباره رها کنید و سپس انگشتان را به طور کامل باز کنید. 10-15 بار، 3 بار در روز تکرار کنید.
_ تمرین قدرت عضلات قوس پا: بنشینید و پای درگیر خود را روی ران دیگر ضربدری کنید. یک باند دور پای خود بپیچید. با دستان خود، پای خود را بالا بیاورید. پا را به آرامی در مقابل کشش باند به حالت اولیه برگردانید. 10-15 بار، 3 بار در روز تکرار کنید.
_ راه رفتن روی حاشیه خارجی پا
_ راه رفتن روی پنجه پا
_ روی یک پله بایستید و فقط پنجه پای خود را روی آن قرار دهید. پاشنه های خود را پایین بیاورید تا جایی که در ساق پا احساس کشیدگی کنید. در آن موقعیت نگه دارید و سپس رها کنید. 10-15 بار، 3 بار در روز تکرار کنید.
_ تمرین گرفتن و برداشتن اشیا کوچک مثل تیله یا دستمال کاغذی با انگشتان پا. 10-15 بار، 3 بار در روز تکرار کنید.
کف پای صاف در کودکان (کاردرمانی در درمان کف پای صاف):
بسیاری از کودکان خردسال دارای کف پای صاف هستند، وضعیتی که به آن کف پای صاف انعطاف پذیر گفته می شود. وقتی کودک می ایستد، پاها صاف به نظر می رسند. اما هنگامی که کودک روی پنجه پا بلند می شود، قوس خفیفی ظاهر می شود. در بیشتر موارد، با بزرگتر شدن کودکان، قوس ها رشد می کنند و به حد نرمال میرسند.
پرونیشن یا صافی کف پای منعطف، در کودکان زیر ۵ سال بسیار رایج است، زیرا قوسهای کفپایی آنها هنوز به طور کامل رشد نکرده است. هنگامی که کودکان شروع به راهرفتن میکنند، اکثر آنها به طور طبیعی قوس کفپایی را پیدا میکنند و به پرونیشن طبیعی بازمیگردند.
اگر کودک شما بالای شش سال سن دارد و هنوز صافی کف پا دارد، یا اگر صافی کف پای او باعث درد، ناراحتی یا شکل راهرفتن غیرمعمول میشود، حتماً با متخصص کاردرمانی مشورت کنید تا پای او را معاینه کند و علاوه بر ارائه تمرینات اصلاحی و تقویتی، در صورت لزوم کفش طبی یا کفی طبی مناسب تجویز کند (کاردرمانی در درمان کف پای صاف).
متخصصین کاردرمانی سعادت آباد (تاک) با سال ها تجربه و تبحر در درمان کف پای صاف، موثرترین تمرینات جهت تقویت عضلات مچ پا و بهبود قوس طولی داخلی و درمان کف پای صاف را ارائه میدهند و به شما و کودک شما کمک میکنند تا از عوارض بعدی صافی کف پا از جمله درد پا، درد زانو، درد کمر ، تغییر شکل انگشتان پا و الگوی نامناسب راه رفتن جلوگیری شود.
سید محسن احکامی
کارشناس ارشد کاردرمانی