کدام کودکان به کاردرمانی و گفتاردرمانی نیاز دارند؟ 2

در ادامه مقاله قبل به چند مورد دیگر از اختلالاتی اشاره خواهد شد که با دیدن آن ها در کودکتان باید به متخصص کاردرمانی و متخصص گفتاردرمانی مراجعه کنید تا پس از ارزیابی دقیق، برنامه درمان و توانبخشی کودکتان در اولین فرصت آغاز شود تا با مداخله درمانی به هنگام و مستمر به حداکثر پیشرفت و بهبود دست بیابیم.
کاردرمانی
مهارت های حسی-حرکتی دهانی
مهارت های حسی یا حرکتی دهانی، توانایی کنترل حرکات عضلات در صورت و ناحیه دهان مانند لب ها، فک، زبان و کام نرم است. تاخیر در مهارت های حرکتی و حسی دهان می تواند به یک یا چند مورد از این اشکال نشان داده شود:
– آبریزش بیش از حد از دهان
– جویدن غذا با دندان های جلویی
– مشکل در استفاده از فنجان یا نی در زمان مناسب
– شیردهی طولانی با شیشه یا شیر مادر
– خستگی بعد از غذا خوردن
– حساسیت بیش از حد نسبت به برخی بافت های غذایی یا طعم خوراکی
– باز ماندن دهان
– بردن زیاد اشیا به دهان
درصورت مشاهده برخی از موارد اشاره شده در بالا، کودک شما باید توسط متخصص گفتاردرمانی ارزیابی شود تا علاوه بر پروسه توانبخشی در کلینیک، برنامه جهت تمرینات گفتاردرمانی در منزل به شما ارائه شود، زیرا تاخیر در درمان هر یک از موارد بالا میتواند منجر به باقی ماندن ضعف در عضلات و اختلال حسی در دهان شود و در آینده شاهد اختلال و تاخیر در مهارت های گفتاری کودک خواهیم بود.
اختلال پردازش حسی
پردازش حسی به معنای درک اطلاعاتی است که از طریق حواس خود دریافت میکنیم، مانند لمس، صدا و بویایی. کودک شما ممکن است بیش از حد به محرکات اطراف خود حساس باشد و علائم زیر را نشان دهد:
– حساسیت بیش از حد و واکنش غیر طبیعی به صدا، لمس یا حرکت
– عدم پاسخگویی مناسب به اتفاقاتی مانند ضربه خوردن، کبودی یا بریدگی دست یا درک نامناسب از محرکات داغ و سرد
– جنب و جوش بیش از حد، پریدن، برخورد با اشیا و موانع
– حواس پرتی با کمترین محرک های شنوایی و بینایی
– عدم تحمل پوشیدن برخی لباس ها با جنس های متفاوت
– ناتوانی در آرام کردن خود در هنگام ناراحتی
با مشاهده نشانه هایی از موارد بالا باید کودک شما توسط متخصص کاردرمانی ارزیابی شود و در صورت نیاز کاردرمانی حسی حرکتی و کاردرمانی یکپارچگی حسی(SI) برای کودک شروع شود، زیرا عدم درمان به هنگام این اختلال میتواند زمینه ساز مشکلاتی همچون بیش فعالی، اختلال توجه و تمرکز، اختلال یادگیری و... شود.
ضعف در مهارت های تعامل اجتماعی
مهارت های تعامل اجتماعی، مهارت هایی هستند که به ما کمک میکنند با دیگران در ارتباط باشیم و اطرافیان مان را درک کنیم. اگر کودک شما برخی از موارد زیر را نشان می دهد ممکن است در مهارت های اجتماعی و ارتباطی دچار تاخیر یا اشکال باشد:
– مشکل در ارتباط و تعامل با اعضای خانواده و همسالان
– مشکل در سازگاری با محیط های جدید
– تاخیر در کسب مهارت های زبانی و گفتاری
– تمرکز بیش از حد روی یک موضوع خاص(مانند فضا، دایناسور، ماشین ها…)
– عدم تطابق با شرایط کنار آمدن در محیط مدرسه
با مشاهده هر یک از موارد اشاره شده، کودک باید توسط متخصص کاردرمانی و متخصص گفتاردرمانی ارزیابی شود تا با تعیین علت اختلال ارتباطی و تعاملی به درمان هر چه سریعتر آن اقدام شود.
اختلال یادگیری
ناتوانی های یادگیری یا اختلال یادگیری نوع دیگری از تاخیر رشد است. اگر کودک شما با یکی از موارد زیر به چالش کشیده می شود باید توسط متخصص کاردرمانی ذهنی ارزیابی شود و در صورت نیاز روند توانبخشی و کاردرمانی آغاز شود:
– توجه و تمرکز پایین در مدرسه
– حواس پرتی با کمترین محرک شنوایی و بینایی
– اشکال در پیروی از دستور العمل ها و نیمه کار رها کرون تکالیف
– خستگی بیش از حد در مدرسه
– رفتار تکانه ای
– بیش فعالی یا کمبود انرژی
– مشکل در یادگیری مطالب جدید
– وارونه نویس حروف یا اعداد
مهارت های بازی
مهارت های بازی، مهارت هایی هستند که میتوانند به کودک کمک کنند تا دنیای اطراف خود را درک کند. کودک میتواند از طریق بازی اعتماد به نفس به دست آورد، حل مسئله را بیاموزد و مهارت های اجتماعی را توسعه دهد. اگر کودک شما یکی از علائم زیر را نشان دهد ممکن است دچار تاخیر رشدی باشد و باید توسط متخصص کاردرمانی ذهنی و بازی درمانگر ارزیابی و درمان شود:
– برای شروع بازی به راهنمایی بزرگسالان نیاز دارد
– مشکل در بازی تقلیدی
– بازی کردن غیر هدفمند
– دائم از یک فعالیت به فعالیت دیگر میپرد
– ساعت ها در بازی های تکراری شرکت میکند
– هنگام بازی به همسالان خود نمی پیوندد
– مفاهیم اشتراک گذاری و نوبت گرفتن را درک نمیکند
مرکز کاردرمانی و گفتاردرمانی تاک با تیمی متشکل از بهترین متخصصین توانبخشی با دارا بودن سالها تجربه در زمینه درمان کودکان آماده است بهترین خدمات توانبخشی در زمینه ارزیابی، مشاوره ، درمان در منزل و هر آنچه نیاز مراجعین است ارائه دهد.
مرکز توانبخشی تاک ، با خدمات کاردرمانی جسمی ، کاردرمانی ذهنی ، گفتاردرمانی ، بازی درمانی ، درمان لکنت ، با بیش از یک دهه کار تیمی علمی و با تکیه بر تجربه عملی توانسته است به یکی از بهترین مراکز کاردرمانی و گفتاردرمانی غرب تهران برای درمان کودکان مبتلا به فلج مغزی ، اوتیسم ، اختلالات یادگیری ، سندروم داون ، تاخیر ذهنی حرکتی و اختلالات گفتاری تبدیل شود.
سید محسن احکامی
کارشناس ارشد کاردرمانی